Filosofie Oost/West, Gregory Bateson en psychotherapie – 9 juni 2018

Waarom nog aandacht voor het gedachtegoed van Gregory Bateson?
Als je een filosoof vraagt, luidt zijn antwoord: Bateson wijst – evenals de Chinese filosofen, de wijze mannen uit Afrika, de denker uit het Zwarte Woud – ons erop dat het menselijk bestaan relationeel van aard is. Lao Zi, Mogobe Ramose, Martin Heidegger en Gregory Bateson vormen samen (met anderen) een koor dat zingt ‘De mens is altijd in betrekkingen – met je vrouw, dochter, moeder en buurvrouw, met de bomen, de beken en de beesten, met allen die er zijn, met al wat is, met het al’. Het zelf moeten we niet opvatten als een individu maar als een knooppunt in netwerken.
Als je een therapeut vraagt, luidt het antwoord: Narratieve therapie legt, geïnspireerd door Bateson, de nadruk op patronen, eenheid, verbinding, organisatie en balans. Evenals Bateson gaat de narratieve therapie ervan dat uit ons bewuste weten slechts een deel van de ecologie kan overzien, dat datgene wat we beter weten naar diepere lagen van het ons bewustzijn zakt, dat op die diepere lagen de wijsheid woont en dat de wijsheid zich richt op het verbindend patroon. Narratieve therapie zoekt dan ook de verbinding tussen het zelf en het lichaam, het zelf en de omgeving en tussen het zelf en het mystieke.
Gedurende deze studiedag besteden we aandacht aan de invloedrijke opvattingen van Gregory Bateson.
De studiedag wordt begeleid door Jan Olthof en Jan Flameling en vindt plaats op 9 juni aan de School voor Systemische Opleidingen in Bunde.

Studiedag
Filosofie Oost/West, Gregory Bateson en psychotherapie
Bunde, 9 juni 

Deelname:  € 195, inclusief lunch.
Meer informatie en inschrijving: School voor systemische opleidingen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *