Seminars

Pokhara Toscane Wadi Rum

De afgelopen jaren gaf ik verschillende seminars, onder meer op het Griekse eiland Amorgos, aan de kust van Kerala (India), in de woestijn bij Wadi Rum (Jordanië) en aan het meer van Pokhara in Nepal.

2023

Begin mei 2023 opende het nieuwe filosofische centrum Villa Sofia in Toscane haar deuren. Ik geef daar in 2024 het programma Ecologisch verantwoord leven.
Het volledige programma staat op www.villasofia.nl

 

Al dertig jaar lang organiseert het Filosofisch Bureau Ataraxia de ‘denkvakantie’ Filosoferen in Griekenland – een combinatie van vijf dagen cursus filosofie en vakantie in Griekenland.

In september 2024 wordt aan de baai van Egiali een nieuwe denkvakantie aangeboden: Van antropoceen naar symbioceen. We bespreken dan de vier recent verschenen boeken: Welkom in het symbioceen (Jos de Mul), Aarde emoties (Glenn Albrecht), Systeembreuk (Kohei Saito) en Hel (Timothy Morton).


Over de democratie – 5 t/m 7 maart 2024

In het seminar bespreken we de opvattingen van Claude Lefort en Jürgen Habermas over de toekomst van de democratie. In zijn boek Politicide beschouwt Luuk van Middelaar Claude Lefort als de enige Franse filosoof die niet medeverantwoordelijk is voor ‘de moord op de politiek in de Franse filosofie’. We lezen…

Lees verder

Ecologisch denken – 6 april 2024

We leven in het antropoceen – een tijd van massale uitroeiing ten gevolge van wereldwijde opwarming. In het seminar bespreken wij de opvattingen van twee vooraanstaande ecologische denkers. Timothy Morton stelt dat het antropoceen door ons tot stand is gebracht door een bepaalde vorm van landbouw en veeteelt te bedenken,…

Lees verder