ISVW Basisopleiding Interculturele Filosofie – februari tot mei 2017

interculturele-filosofie-isIn de Griekse oudheid was uitwisseling van ideeën tussen filosofen uit oost en west vanzelfsprekend. Pythagoras, Plato en Herakleitos werden in hun denken beïnvloed door Oosterse en Afrikaanse wetenschappers. Aristoteles reisde als lijfarts mee met Alexander de Grote naar Azië. Door Ibn Siena en Ibn Roesja kennen wij Aristoteles nog. Het is met name de Verlichting die er voor heeft gezorgd dat de westerse filosofie in een eurocentrisch discours belandde. We bevinden ons nog steeds in het staartje hiervan. Dat terwijl de noodzaak voor intercultureel filosoferen duidelijker is dan ooit. Toch is het in de academische wijsbegeerte nog steeds ongebruikelijk om niet-westerse filosofische benaderingen integraal op te nemen in deze reflecties.

De Basisopleiding Interculturele Filosofie breekt uitdrukkelijk met dit eurocentrische standpunt. Ons uitgangspunt is: Wat kunnen we van andere filosofische tradities leren? Wat hebben filosofen uit het Verre Oosten, het Midden-Oosten en Afrika ons en elkaar te vertellen?

De Basisopleiding Interculturele Filosofie bestaat uit vier weekenden waarin de Oosterse filosofie, de islamitische filosofie en de Afrikaanse filosofie worden behandeld. Elk weekeinde kan ook afzonderlijk gevolgd worden. Tijdens het laatste weekeinde vindt het symposium Enlightenment of the enlightenment plaats met onder meer Sophie Oluwole als spreekster. Zie ook:
Oosterse filosofie – 25 en 26 februari 2017 >>
Islamitische filosofie – 25 en 26 maart 2017 >>
Afrikaanse filosofie – 6 en 7 mei 2017 >>

De Basisopleiding Interculturele Filosofie geef ik samen met Renate Schepen.

ISVW Basisopleiding
Interculturele Filosofie
Leusden, februari – mei 2017

Meer informatie (en inschrijving): www.isvw.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *