Gastvrijheid! – 25 oktober 2016

gastvrijheidWe leven in een tijd waarin duizenden mannen, vrouwen en kinderen op de vlucht voor allerlei vormen van ellende (oorlogsgeweld, armoede, hongersnood) op onze deur kloppen. Er wordt van ons gastvrijheid, ja liefde voor de vreemdeling verlangd. Vanzelfsprekend toch? Of niet?

We maken kennis met wat verschillende filosofen in de westerse en oosterse denktradities onder gastvrijheid verstaan. We komen  te weten wat de opvattingen van Jacques Derrida, het Afrikaanse ubuntu denken en het boeddhisme zijn over gastvrijheid.
De presentatie van deze opvattingen maakt het mogelijk onderzoek te doen naar de mogelijke betekenis van dat denken voor onze eigen opvattingen over gastvrijheid.

Gastvrijheid
25 oktober 2016
Filosofiecafé Fryslân, Leeuwarden

Inloop: 19:30 uur
Kosten: € 5,-
Meer informatie:  Filosofiecafé Fryslân

Powerpoint (download)

2 reacties

 1. Jan,

  Op 25 oktober heb ik in het kader van Filosofiecafé Fryslân jouw presentatie meegemaakt over het onderwerp gastvrijheid.
  Allereerst bedankt voor je verhaal. Boeiend, verhelderend en vooral gastvrij!!!

  Wat betreft het laatste was er naderhand een discussie met één van de aanwezigen. Hij meende dat de Joodse dan wel Christelijke traditie onvoldoende aan bod was gekomen, met name refereerde hij aan drie verhalen over Abraham.

  Ik schrijf dit bericht omdat ik vermoed dat deze man zich vooral gestoord heeft aan jouw enigzins (de tijd drong immers) terloopse opmerking “God is geen persoon en hij heeft zeker geen zoon”. Persoonlijk kan ik mij helemaal vinden in deze formulering, maar omdat ik gereformeerd ben opgevoed kan ik me ook net goed voorstellen dat mensen die steiler zijn in De Leer dan ik zich vooral de opmerking “Hij heeft zeker geen zoon” zich erg aangetrokken hebben. Om niet te zeggen dat ze op hun ziel getrapt werden.

  En dat is nu precies waar volgens mij jouw presentatie over ging, de steile gereformeerden zullen nooit (een kenmerk van gereformeerden, ze trekken een streep in het zand en sterven eerder dan ze toegeven) erkennen dat Jezus niet de zoon van God is, niet die gastvrijheid geven, net zoals de “discours” van het bestaan van een zoon van God (laat staan van het bestaan van een God de Vader) niet in jouw verhaal wilde passen.

  Dit alles was teveel voor mij om nog aan je mee te geven tijdens die avond, het duizelde mij daarvoor nog te veel. Vooral jouw uitleg van Ubuntu, Ubu is samengevouwen en Ntu is uitgeklapt en de samenhang nog niet zijn, zijn, en wat nog wordt en wat dat betekent voor je eigen zijn; nogmaals wil ik je bedanken voor je verhaal.

  Vriendelijke en gastvrije groeten,

  Job van Meerveld.

 2. Jan Flameling

  Beste Job,

  Hartelijk dank voor je vriendelijke reactie. Wie weet tot een andere keer!

  Vriendelijke groet, Jan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *