Publicaties

 

De toekomst van de filosofie. Een pamflet
Voor mij betekent ‘toekomst’ dat wat op ons toekomt. Dat wat ons op toekomt is echter afhankelijk van hoe wij ons verhouden tot wat toekomt. Meestal verhouden we ons in het heden tot de toekomst op een manier die door het verleden bepaald is. De toekomst is dan niets anders dan een door het verleden bepaalde herhaling van het heden.

Lees verder (download)

 

 

 

oosterse denkers in de polder
Oosterse filosofie. Een inleiding
“Ons onderzoek heeft als uitgangspunt de vraag: ‘Hoe verhoudt de Oosterse filosofie zich tot maatschappelijk engagement en politiek actief zijn?’.
Wat verstaan we echter onder ‘Oosterse filosofie’?
Oosterse filosofie is een vorm van levenskunst bestaande uit (a) een bepaalde manier van zijnsverstaan die (b) een bepaald zijnsbesef en (c) een bijbehorende zijnshouding als resultaat heeft. (…)”

Lees verder (download)

 

Filosofen van deze tijd

 

Richard Rorty
“Richard McKay Rorty (1931-2007) stamt uit een links, intellectueel nest. Als twaalfjarige jongen werkte hij op het kantoor van de trotskistische Worker’s Defense League. Overtuigd van de noodzaak strijd te leveren tegen sociale onrechtvaardigheid, bracht hij door zijn ouders volgeschreven vakbondsblaadjes rond in New York. Maar hij hield ook van de natuur: gefascineerd door wilde planten, zocht hij in de bergen (…)”

Lees verder (download)

 

 

filosofie-artikel kleinLeven – een kwestie van genieten
“Ik wandel door het bos. Het is een stralende, winterse dag. De zon schijnt. De bladeren kleuren bruin, geel, oranje, rood. Er ligt een dun laagje ijs op het water. Mijn vijf maanden oude zoontje bungelt in zijn draag­doek op mijn buik. Ik voel: het lichaam dat ik ben geniet op dit ogenblik.
Ik zit thuis aan tafel. Kaarslicht werpt schaduwen op het muur­kleed. Muziek uit Mali klinkt uit de luidsprekers. Ik eet een bord heerlijk (…)”

Lees verder (download)

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.