Burgerschap en een rechtvaardige samenleving – 23 t/m 27 augustus 2021

Het seminar biedt een kennismaking met de opvattingen van Hannah Arendt en Martha Nussbaum over burgerschap en het streven naar een rechtvaardige samenleving.
Hannah Arendt wordt tegenwoordig gerekend tot een van de belangrijkste denkers van de twintigste eeuw. In haar magnum opus De menselijke conditie biedt zij een beschrijving van de politieke dimensie van ons bestaan. In het boek maakt zij een onderscheid tussen drie menselijke activiteiten: arbeid, werk en handelen, bespreekt zij de voor het menselijk leven kenmerkende condities: pluraliteit en nataliteit en roept zij op tot burgerschap.
Martha Nussbaum is een van de meest gelezen denkers van onze tijd in Nederland. Haar werk kan worden omschreven als (a) een opvoeding tot (mede)menselijkheid met aandacht voor de rol van emoties en de narratieve verbeelding bij morele oordeelsvorming en (b) als een oproep om met z’n allen te zorgen voor een rechtvaardige en menswaardige samenleving waarin een ieder de kans krijgt haar of zijn vermogens (‘capabilities’) volledig te ontwikkelen.
In het seminar bespreken we – aan de hand van passages uit hun boeken – de verschillende aspecten van het werk van deze twee belangrijke hedendaagse denkers. Vanzelfsprekend vragen we ons ook af wat de implicaties ervan zijn voor ons eigen ‘doen en laten’.
Het seminar wordt gehouden op Chateau bon Ton, gelegen aan de rand van het dorpje Neuville-sur-Margival – zie chateaubonton.com.

Programma (download)

Burgerschap en een rechtvaardige samenleving
Een kennismaking met Hannah Arendt en Martha Nussbaum
Neuville-sur-Margival, 23 t/m 27 augustus 2021

Meer informatie (en inschrijving): chateaubonton.com of dorien@chateaubonton.com

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *