De geschiedenis van het ‘zelf’ (IV) – 9 en 10 april 2016

Geschiedenis-van-het-zelf-4In het vierde weekeinde Zorg voor het zelf. Van Socrates tot Nietzsche maken we kennis met filosofie als levenskunst: Socrates’ zorg voor het zelf, Epicurus’ gematigd hedonisme, Seneca’s therapie van verlangens, het humanisme in de Renaissance (Erasmus en Montaigne) en Nietzsche’s opvatting van het zelf als kunstwerk.
Door passages te bespreken uit teksten als Protagoras, Epistula Menoikeo, Epistulae, Essais en Also sprach Zarathoestra te bespreken, komen we te weten hoe filosofen in de Oudheid, de Renaissance en aan het einde van de moderne tijd filosofie als therapie (‘zorg voor het zelf’) opvatten.

Meer informatie en aanmelding: ISVW

Powerpoint (download)

Eén reactie

  1. @ MarinusCalamari, 16 april 2016 at 08:33 Ik kom van een stedelijk ontwikkelde arbeider gezien en een multiculturele maatschappij met actieve culturele wisselwerking, zonder strategische onderlinge botsingen! Sterker nog, ik ben opgevoed met vier tallen van deze culturele groepen! Sorry bidar, ik geloof helemaal niets van die egalitaire en harmonieuze multi-culti samenleving van je. Volgens mij idealiseer je je verleden, en juxtaposeer je het beeld wat je ervan hebt, met het negatieve beeld wat je van de Nederlandse samenleving hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *