Denken nu! – 17 t/m 21 september 2018

Aan de rand van de Cycladen ligt het eiland Amorgos. Egiali, de tweede haven van het eiland, is een schilderachtig dorpje gelegen aan een uitgestrekte baai met zandstranden. In deze prachtige omgeving – in een tuin aan de baai van Egiali, in de schaduw van tamarinden – bespreken we wijsgerige teksten en voeren we filo­so­fische gesprekken.
In het seminar maken we kennis met de opvattingen van vijf vooraanstaande levende denkers: Martha Nussbaum, Timothy Morton, Kate Raworth, Yuval Noah Harari en Mogobe Ramose. In hun werk behandelen zij belangrijke vraagstukken van onze tijd.
We bespreken (passages uit) hun boeken Mogelijkheden scheppen, Ecologisch wezen, Donut economie, Homo deus, en Ubuntu. Zo komen we te weten dat Nussbaum met haar capability approach de contouren van een rechtvaardige samenleving schetst, dat Morton ons opvat als ecologisch wezen, dat Raworth een nieuwe economie voor de 21ste eeuw ontwerpt, dat Harari het liberale geloof in het individualisme onhoudbaar is en dat Ramose het bestaan opvat als ‘rheomodisch’ van aard: al wat is stroomt en is onderling verbonden met elkaar.
Vanzelfsprekend voeren we gesprekken over de mogelijke implicaties van hun gedachtegoed voor onze eigen opvattingen en manier van leven.

Filosoferen in Griekenland II
Denken nu!

Egiali, Amorgos, 17 t/m 21 september 2018

Meer informatie (over reis, accommodatie en kosten) en inschrijving: info@janflameling.nl

Programma (download)

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *