Filosofie en kunst – 5 t/m 9 september 2022

Maurice Merleau-Ponty is vooral bekend geworden door zijn in 1945 verschenen boek Fenomenologie van de waarneming. Hierin analyseert hij – anders dan Martin Heidegger – het belichaamde karakter van ‘erzijn’ en benadrukt hij (contra Jean-Paul Sartre) het ‘mede-zijn’ van existentie.
Uitgaande van het belichaamde karakter van bestaan en verstaan, schrijft hij in het essay Oog en geest over schilderijen van (onder meer) Paul Cézanne. Uit zijn schilderen spreekt een lichamelijke betrokkenheid met, een belichaamd zien, van de wereld.
Jacques Derrida is ongetwijfeld, één van de belangrijkste denkers van onze tijd geweest. In zijn werk plaatste hij vraagtekens bij de voor ons vanzelfsprekende manier van denken respectievelijk het gebruik van bepaalde begrippen / begrippenkaders. Schrijvend in de marge van teksten van filosofen presenteerde hij zijn eigen opvattingen. In het seminar bespreken we zijn tekst Sjibbolet waarin hij de gedichten van Paul Celan leest. De gedichten van Paul Celan aandachtig lezend vraagt Derrida zich af: ‘Hoe vluchtig is een datum? Hoe eenmalig is een gebeurtenis, hoe uniek is een naam, een uitspraak of een wachtwoord?’
Het seminar biedt een kennismaking met de opvattingen van deze twee Franse filosofen over schilder- en dichtkunst en wordt gehouden in Lakki Village aan de baai van Egiali op het Griekse eiland Amorgos.

Filosofie en kunst
Egiali, Amorgos, 5 t/m 9 september 2022

Meer informatie (over reis, accommodatie, programma en kosten) en inschrijving: info@janflameling.nl

Programma Filosofie en kunst (Download)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *