Filosofie en kunst. Een kennismaking met Jacques Derrida en Maurice Merleau-Ponty – 31 augustus t/m 4 september 2020

Jacques Derrida is ongetwijfeld, één van de belangrijkste denkers van onze tijd geweest. In zijn werk plaatste hij vraagtekens bij de voor ons vanzelfsprekende manier van denken respectievelijk het gebruik van bepaalde begrippen / begrippenkaders. Schrijvend in de marge van teksten van filosofen presenteerde hij zijn eigen opvattingen. In het seminar bespreken we zijn tekst Sjibbolet waarin hij de gedichten van Paul Celan leest.

Maurice Merleau-Ponty is vooral bekend geworden door zijn in 1945 verschenen boek Fenomenologie van de waarneming. Hierin analyseert hij – anders dan Martin Heidegger – het belichaamde karakter van ‘erzijn’ en benadrukt hij (contra Jean-Paul Sartre) het ‘mede-zijn’ van existentie.

Uitgaande van het belichaamde karakter van bestaan en verstaan, schrijft hij in het essay Oog en geest over schilderijen van (onder meer) Paul Cézanne.

Het seminar biedt een kennismaking met de opvattingen van deze twee Franse filosofen. Het seminar wordt gegeven in de tuin aan de baai van Egiali op het eiland Amorgos.

Programma (download)

Filosofie en kunst. Een kennismaking met Jacques Derrida en Maurice Merleau-Ponty
Egiali, Amorgos – 31 augustus t/m 4 september 2020

Meer informatie (over reis, accommodatie, programma en kosten) en inschrijving: info@janflameling.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *