Filosofie Oost / West, de kunst van het boogschieten en haiku schrijven – 28 juni tot 4 juli 2020

In het ogenblik zijn, de gewaarwording ervan onder woorden brengen – kan dat? Kunnen we in het heden zijn zonder gedachten of gevoelens over wat geweest is en wat zal wezen? In hoeverre stelt het boogschieten ons in staat in het moment te zijn, deel uit te maken van het gebeuren zonder dat we op beheersende-berekenende wijze denken, zonder dat we iets vrezen of wensen? Kunnen we verwoorden wat we beleven en ervaren? In hoeverre stelt het haiku schrijven ons in staat een momentopname te ‘maken’? Gaat het wellicht eerder om je open stellen voor wat er gebeurt en wachten tot de woorden komen?

In deze workshop maken we kennis met de manier waarop Oosterse en Westerse filosofen (anders dan we gewend zijn) gedacht hebben over het zelf, over onszelf. Zij vertellen ons dat we er (ook) op prereflexieve, niet-talige, niet-bewuste en ego-vrije wijze zijn, dat we juist vanuit deze manier van zijn in staat zijn tot onbekommerd boogschieten. Zij vertellen ons ook dat het mogelijk is om met slechts een paar penseelstreken een situatie, een sfeer of een stemming aan te duiden, om een werkelijkheid te beschrijven zoals die is en niet zoals die voor / door jou is. Zij nodigen ons uit een haiku te schrijven.

Gedurende de workshop lezen we teksten van (onder meer) Martin Heidegger, Antonio Damasio, Lao Zi en Dogen, oefenen we in boogschieten en haiku schrijven en voeren we gesprekken over onze ervaringen.

De workshop wordt gegeven door Jac Rongen en mij en vindt plaats aan de Academie Auvergne – zie: https://gites-auvergne.be

Programma (download)

Filosofie Oost/West. De kunst van het boogschieten en haiku schrijven
Academie Auvergne, Frankrijk – 28 juni tot 4 juli 2020

Meer informatie (en inschrijving): academie@polyfoon.be

Inschrijving: voor 1 april!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *