Hedendaags denken – 4 t/m 8 september 2023

Hedendaags denken
Ethiek – ecologie – politiek – economie
Joan Tronto – Donna Haraway – Martha Nussbaum – Kate Raworth

Gedurende het seminar maken wij kennis met vier hedendaagse filosofen die ethiek, opgevat als verantwoordelijkheid voor de ander(e), verbinden met een oproep om anders ecologisch, politiek en economisch te denken en te leven.
Joan Tronto benadrukt in haar zorgethiek dat niet de rede en autonomie maar inlevingsvermogen, compassie, liefde en commitment van belang zijn bij de zorg voor de ander(e). Volgens Donna Haraway houdt verantwoordelijkheid voor de ander eveneens in dat we een andere omgang met de oikos (de bomen, beken en beesten) ons eigen maken en dat intersoortelijke rechtvaardigheid ons samen leven hoort te kenmerken. Van Martha Nussbaum krijgen we te horen dat door gevoelige verhalen gevoed medeleven ons kan overtuigen ons samen leven vorm te geven met de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties als uitgangspunt. Stel dat wij het met haar eens zijn, dan hebben wij een nieuwe, andere economie (‘donuteconomie’) nodig die het streven naar een rechtvaardige samenleving verbindt met aandacht voor moeder aarde – aldus Kate Raworth.
Hedendaags denken vraagt van ons dan ook niet alleen ethisch maar ook politiek, economisch en ecologisch verantwoord te leven.

Het seminar wordt gehouden in Lakki Village aan de baai van Egiali op het Griekse eiland Amorgos.

Hedendaags denken. Ethiek – ecologie – politiek – economie
Joan Tronto – Donna Haraway – Martha Nussbaum – Kate Raworth
Egiali, Amorgos, 4 t/m 8 september 2023

Meer informatie (over reis, accommodatie, programma en kosten) en inschrijving: info@janflameling.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *