Het lichaam leren luisterend te leven

peace of mindHebben Plato en Descartes zich vergist over de rol van het lichaam (en gevoelens) in ons leven? Is het niet zo dat het lichaam beschikt over een voelend weten wat er gaande en gevraagd is, dat we vanuit gevoeligheid in staat zijn te luisteren, dat we het luisteren ook kunnen oefenen?
Gedurende het seminar maken we kennis met de antwoorden op deze vragen door de vooraanstaande neurobioloog Antonio Damasio, één van de belangrijkste denkers uit de 20ste eeuw: Emmanuel Levinas, de Vietnamese boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh en Peter Sloterdijk.

We bespreken passages uit (onder meer) Faidon, Meditaties, The feeling of what happens, Het menselijk gelaat, Wat de wereld nodig heeft en Je moet je leven veranderen. Bovendien onderzoeken we de implicaties van de opvattingen van deze denkers voor ons eigen ‘doen en laten’.

Het seminar vond onder meer plaats in het najaar 2015 in Noordwijk aan Zee.
Mocht je belangstelling hebben om dit seminar in de toekomst te volgen of te organiseren, stuur mij een email: info@ataraxia-filosofischbureau.nl.

Programma (download)

3 reacties

 1. Floris Vergunst

  Geachte heer Flameling,

  Erg tof om te zien hoe u in uw werk voortdurend de wijsheid van eeuwen naar het concrete leven aan het vertalen bent. Daar is vandaag de dag volgens mij grote nood aan.

  Mijn vraagje gaat over het seminar ‘Het lichaam leren luisterend te leven’. Ik zie op uw website dat er in het najaar nog een seminar zal plaatsvinden, maar vind noch de data, noch de prijs. Kunt u me aan die info helpen? Bij voorbaat dank.

  Hartelijke groet,

  Floris Vergunst

  • Jan Flameling

   Beste Floris Vergunst,
   Het seminar vindt al het aanstaande weekeinde plaats.
   Aangezien het niet meer mogelijk was in te schrijven, heb ik het seminar weliswaar in de agenda geplaatst maar zonder data en prijs.
   Het seminar zal volgend jaar opnieuw gegeven worden en zal dan ook in de ‘Nieuwsbrief 2016’ aangekondigd worden.
   Mocht je belangstelling hebben de ‘Nieuwsbrief’ te ontvangen, laat het mij weten.
   Hartelijke groet,
   Jan

  • Marijke Gerbert

   Dag meneer Flaming,

   Mag ik u nieuwsbrief ook ontvangen?
   met dank en vriendelijke groet M Gerbert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *