Islamitische filosofie – 25 en 26 maart 2017

Wat betekent het dat de terreuraanslagen ‘in naam van Allah’ worden gepleegd? Zegt dat werkelijk iets over de Islam? De verwijzing naar denkers als Ibn Siena suggereert al dat er ook een andere geschiedenis kan worden geschreven. Gedurende het weekend maken we kennis met het andere gezicht en met het hart van de islam, dat ons wel degelijk iets te vertellen heeft.

We maken kennis met de bronnen van de islam: het Syrische christendom, de Griekse filosofie, in het bijzonder de opvattingen van Plato en het neoplatonisme en de de mystieke praktijken in het Nabije en Midden Oosten.
Michiel Leezenberg, de auteur van het bekroonde boek Islamitische filosofie, laat ons kennismaken met de falasifa al Kindi, al Farabi, Ibn Siena (Avicenna) en Ibn Roesja (Averrroes) en de laat-middeleeuwse mystieke denkers Sohrawardi (de ‘Martelaar van het Licht’) en Ibn al-Arabi (de ‘Heilige van het Woord’).
We komen ook te weten dat het soefisme, het ‘hart van de islam’,  voorstelt het pad te volgen zodat je je een manier van leven eigen kunt maken die wordt gekenmerkt door gastvrijheid.

ISVW Basisopleiding Interculturele Filosofie
Islamitische filosofie
Leusden, 25 en 26 maart 2017

Meer informatie (en inschrijving): www.isvw.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *