In vijf weekenden ruiken aan en proeven van de existentiële filosofie die vooral na de Tweede Wereldoorlog veel stof deed opwaaien en voor de nodige filosofische opwinding zorgde. Ruiken en proeven: dat is de opzet en bedoeling van deze basisopleiding. Hoewel de existentiefilosofie wat op de achtergrond lijkt te zijn geraakt, heeft ze toch nog steeds veel wezenlijks te vertellen over het concrete menselijke bestaan en de mogelijke persoonlijke inrichting daarvan. Het is filosofie op zijn best: niet muggenziften en millimeteren over de precieze betekenis van teksten (een bezigheid waarbij de deelnemer als concreet individu nooit in het geding is), maar filosofie die uitnodigt tot zelfreflectie, tot doordenken en mogelijk tot herziening van het eigen bestaan.
Een ‘onderhoudsbeurt van de existentie’: dat is wat de opleiding existentiële vaardigheden beoogt. U krijgt achtereenvolgens de denkers Kierkegaard, Nietzsche, Heidegger, Simone de Beauvoir en Sartre, en tot slot Levinas aangeboden. En dat op zo’n wijze dat u na elk weekend een wezenlijk belangrijke existentiële vaardigheid volgens de betreffende filosoof hebt vernomen, en daarmee gereed bent om die op te nemen in uw alledaagse bestaan. Praktische filosofie dus: filosofie om mee aan de slag te gaan. Filosofie die minstens uitnodigt tot de vraag in hoeverre de aangeboden vaardigheden reeds een rol hebben gespeeld in uw bestaan, of integendeel een ondergeschoven kindje zijn dat nodig ‘aangepakt’ dient te worden om door te groeien naar een volwassen toepassing.
Ruiken en proeven: de filosofen worden in het kort, maar pakkend, opgediend. Misschien doet dit verlangen naar meer. In dat geval kan op een later tijdstip een uitgebreide zomerweek over één van de denkers worden gevolgd.
ISVW Basisopleiding Existentiële vaardigheden
Leusden
Meer informatie (en inschrijving): www.isvw.nl.