‘Lastige kwesties’: ethiek, het dagelijks leven en dilemmaberaad – 31 augustus t/m 4 september 2020

Chateau Bon TonIedereen wordt op het werk of in het dagelijks leven wel eens geconfronteerd met vraagstukken die het karakter van een moreel dilemma hebben. In een complexe handelingssituatie moet je een beslissing nemen terwijl de argumenten voor en tegen de beslissing even zwaar lijken te wegen.

Ethiek biedt ons verschillende procedures om in een dergelijke situatie toch op verantwoorde wijze te reageren. In het seminar maken we kennis met vier belangrijke ethische benaderingen, n.l. van Aristoteles, Immanuel Kant, John Stuart Mill en Emmanuel Levinas.

Al wat ingewikkeld is aan de opvattingen van deze denkers wordt uitgelegd zodat we dan een gesprek met elkaar kunnen voeren over hun opvattingen en deze met ons eigen standpunt kunnen vergelijken.

Bovendien onderzoeken we de bruikbaarheid van deze benaderingen voor de behandeling van ethische kwesties in het dagelijks leven. Deze casuïstiek zal bestaan uit ofwel eigen reële kwesties ofwel fictieve maar ‘waargebeurde’ voorvallen.  Voor het onderzoek gebruiken we de werkwijze van het dilemmaberaad die het mogelijk maakt om een analytisch gesprek te voeren waarin (a) we de kracht / zwakte van de argumentatie kunnen beoordelen en (b) we gebruik kunnen maken van de ethische benaderingen als ‘vuistregels’.

Het seminar wordt gehouden op Chateau bon Ton, gelegen aan de rand van het dorpje Neuville-sur-Margival – zie chateaubonton.com.

Programma (download)

Meer informatie (en inschrijving): chateaubonton.com  of  dorien@chateaubonton.com

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *