Van antropoceen naar symbioceen – 16 t/m 20 september 2024

Aan de baai van Egiali op het Griekse eiland Amorgos bespreken we vier recent verschenen boeken: Welkom in het symbioceen (Jos de Mul), Aarde emoties (Glenn Albrecht), Systeembreuk (Kohei Saito) en Hel (Timothy Morton).

Jos de Mul stelt dat het leven onlosmakelijk verbonden is met symbiose: het samenleven en samenwerken van mensen, andere levensvormen en technische artefacten. Steeds opnieuw schept symbiose als een onuitputtelijke bron van vernieuwing met een versmelting van natuur, cultuur en techniek onverwachte oplossingen én nieuwe uitdagingen.

Glenn Albrecht beschrijft hoe onze relatie met de aarde verandert, namelijk een overgang van het door mensen gedomineerde antropoceen naar het hoopvolle symbioceen: het tijdperk waarin we samenleven en samenwerken met alles wat leeft op de aarde. Hij biedt nieuwe woorden aan voor de hiermee verbonden nieuwe emoties zoals ‘solastalgie’: de heimwee die je hebt terwijl je thuis bent en de natuur eromheen in verval is.

Kohei Saito betoogt onomwonden dat we afscheid moeten nemen van het kapitalisme om de klimaatcrisis te bezweren. Het kapitalisme is niet in staat het tij te keren omdat het eeuwige groei boven alles stelt. Saito zoekt de oplossing in deceleratie en degrowth, ofwel het vertragen en inkrimpen van de economische activiteit via democratische hervormingen.

Timothy Morton stelt dat er een onverwachte maar diepgaande relatie bestaat tussen religie en ecologie die richting kan geven aan een reactie op planetaire schaal op de klimaatcrisis. Spirituele en mystieke gevoelens hebben een diepe weerklank in het ecologisch denken, en samen zorgen zij voor de bronnen die het milieubewustzijn in deze tijd van klimaatcrisis hard nodig heeft. Door een radicale herwaardering van het christendom, voorziet hij de ecologische politiek van een taal van barmhartigheid en vergeving.

Van antropoceen naar symbioceen
Egiali, Amorgos, 16 t/m 20 september 2024

Meer informatie (over reis, accommodatie, programma en kosten) en inschrijving: info@janflameling.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *